Zelený salát s ořechy, pomeranči a sýrem
|Ingredience
- 1 hrnek vlašských ořechů + 2 lžíce vody a 2 lžíce krupicového cukru
- ¼ hrnku bílého vinného octa
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- ¼ lžičky mletého hořčičného prášku nebo drcených semínek hořčice či 1 lžička francouzské hořčice
- 3 lžíce ořechového či olivového oleje
- sůl a pepř
- 1 velký zelený salát, opláchnutý a natrhaný na kousky
- 100 g sýra typu feta nebo sýra s modrou plísní
- 2 sladké pomeranče, oloupané a nakrájené na filátka bez dělicích blanek
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Ořechy nasypte na plech s okrajem, postříkejte vodou a posypte cukrem. Vložte do trouby a za občasného promíchání pečte asi čtvrt hodiny, až cukr zkaramelizuje. Nechte na plechu vychladnout.
2. Ocet, pomerančovou kůru a hořčici spolu prošlehejte. Postupně zašlehejte olej, osolte a opepřete.
3. Listy salátu zlehka promíchejte v míse s rozdrobeným sýrem, ořechy a pomerančovými filátky, zakápněte zálivkou a ihned podávejte.