MEDOVÁ ŽEBÍRKA S PEČENÝMI BRAMBORAMI
|INGREDIENCE
- asi kilo žebírek,
- MARINÁDA:
- 200 ml černého piva,
- lžíce medu,
- 3 lžíce worcestru,
- 1 lžíce dijonské hořčice,
- 4 stroužky česneku,
- drcený kmín, sůl, pepř,
- uzená paprika, uzená sůl,
- NA BRAMBORY:
- malé brambůrky
- šalotky, slanina,
- hrubá sůl, drcený kmín,
- rozmarýn, olivový olej,
- NA OMÁČKU:
- konzerva krájených rajčat v tomatě,
- 3 lžíce hnědého cukru,
- lžíce balsamika,
- 1 cibule,
- 4 stroužky česneku,
- pár semínek z čilli papričky,
- cider,
- sůl a pepř,
- worcester,
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejprve si den předem naložíme žebírka. Smícháme všechny ingredience na marinádu a namočíme do ní prosolené uzenou solí žebírka. Druhý den si připravíme alobal a každou porci zabalíme. Naskládáme do pekáčku a pečeme při 180°C hodinku. Pak vyndáme z trouby a rozbalíme balíčky. Upravíme na pekáčku tak, aby nepřečníval alobal a mírně podlijeme marinádou, která nám zbyla a přidáme pár větviček rozmarýnu. Pečeme odkryté půl hodinky a otočíme. Přůběžně poléváme výpekem a po půl hodince zase otočíme. Po upečení vyndáme. V průběhu pečení si mezitím předvaříme malé brambory v osolené vodě a uděláme mističky z alobalu, kam dáme pokrájenou slaninu, šalotku, brambory, pokapeme oliv. olejem a vše osolíme a opepříme. Zapečeme do zlatova. Na omáčku si dáme do mixovací nádoby rajčata, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme. Přendáme do kastrůlku a přidáme asi 2 deci cidru. Provaříme do zhoustnutí.