Svíčková na smetaně
|INGREDIENCE
- 800 g zadního hovězího,
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
- 1 cibule,
- 50 g plnotučné hořčice,
- 2 lžíce cukru,
- 2 lžíce octa,
- 100 g oleje,
- kousek másla,
- 100 g uzené slaniny,
- asi lžíce mouky,
- 250 ml šlehačky,
- 3 ks bobkový list,
- 5 ks pepř,
- 5 ks nové koření,
- citronová šťáva,
- vývar,
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso prošpikujeme hranolky slaniny(jde to skvěle pokud ji dáme na půl hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem(nebude se připalovat).Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat, přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem.Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa(tj. asi 1,5-2 hod ve středně vyhřáté troubě).Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.Je-li třeba zahustíme hl.moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme(mouku je třeba provařit min 20 min.), podle potřeby dosolíme.Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme.Podáváme s housk. knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.