Svíčková na smetaně

INGREDIENCE

  • 800 g zadního hovězího,
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
  • 1 cibule,
  • 50 g plnotučné hořčice,
  • 2 lžíce cukru,
  • 2 lžíce octa,
  • 100 g oleje,
  • kousek másla,
  • 100 g uzené slaniny,
  • asi lžíce mouky,
  • 250 ml šlehačky,
  • 3 ks bobkový list,
  • 5 ks pepř,
  • 5 ks nové koření,
  • citronová šťáva,
  • vývar,

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso prošpikujeme hranolky slaniny(jde to skvěle pokud ji dáme na půl hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem(nebude se připalovat).Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat, přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem.Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa(tj. asi 1,5-2 hod ve středně vyhřáté troubě).Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.Je-li třeba zahustíme hl.moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme(mouku je třeba provařit min 20 min.), podle potřeby dosolíme.Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme.Podáváme s housk. knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

20160424_104439 20160424_104449 20160424_104453

Add a Comment