VEPŘÉVÁ PEČENĚ SE ZELENINOU A VÍNEM
|INGREDIENCE
- 400-500 g vepřové kýty nebo pečeně bez kosti,
- 1 lžíce rostlinného oleje,
- sůl, pepř,
- 50 g mrkve na plátky,
- 50 g celeru na plátky,
- 100 g cibule nahrubo,
- 50 g citronu,
- 4 kuličky nového koření,
- 5 kuliček celého pepře,
- 10 g hladké mouky,
- 1 lžíce rajčatového protlaku, asi 25 g,
- 50 ml červeného suchého vína,
- NA VAŘENOU ZELENINU:
- 400 g karotky,
- 200 g petržele,
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso osolíme a opepříme. V pekáčku na oleji osmahneme mrkev a celer, když začnou zlátnout, přisypeme cibuli a opékáme, dokud nezrůžoví. Zeleninu dáme na stranu, maso opečeme ze všech stran. Přidáme koření, plátky citronu bez kůry podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby, Pečeme pod poklicí, dokud maso nezměkne, přeléváme vypečenou šťávou a pečeni jednou obrátíme. Nakonec sejmeme poklici a maso dopečeme na barvu. Hotové maso uchováme v teple. Ze šťávy necháme vydusit vodu,pak poprášíme moukou a za stálého míchání chvíli opékáme. Přidáme protlak, osmahneme azalijemevínem a trochou vody. Povaříme, procedíme a zeleninu s cibulí propasírujeme do šťávy. Dochutíme solí, pepřem. Karotku a petržel očistíme auvařímena páře doměkka, takzvaně na skus.