VEPŘÉVÁ KÝTA SE SÝREM
|INGREDIENCE
- 600 g vepřové kýty ,
- sůl,
- grilovací koření,
- olej,
- 2 cibule ,
- 12 stroužků česneku ,
- uzeného sýra,
POSTUP PŘÍPRAVY
Z vepřové kýty si nakrájíme menší plátky – stačí 2 na porci. Každý plátek lehce naklepeme po obou stranách, osolíme a poprášíme grilovacím kořením. Oloupeme si cibuli a česnek a obojí pokrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme tukem a dno poklademe nakrájenou cibulí a česnekem. Připravené plátky masa rychle opečeme po obou stranách na oleji, narovnáme do zapékací misky a přidáme trochu tuku, který zbyl po opékání. Misku přikryjeme pokličkou či utěsníme alobalem a pečeme v troubě při teplotě asi 220 stupňů C po dobu 45 minut. Podlévat se prakticky nemusí, protože cibule pustí dostatek šťávy. Po uplynutí doby misku odkryjeme a maso posypeme hrubě nastrouhaným uzeným sýrem. Vložíme zpátky do trouby a necháme již odkryté zapékat asi 20 minut. Sýr se rozpustí, zezlátne a voní po celé kuchyni.
Podáváme s vařenými brambory nebo s hranolky, obložíme čerstvou zeleninou.
Je to rychlé, dobré a ani kuchařský začátečník na tom nemůže nic pokazit.