JEMNÉ KŘENOVÁ OMÁČKA
|INGREDIENCE
- 1 kg hovězího masa,
- 200 g čerstvého křenu,
- 250 ml smetany 33%,
- máslo,
- Hladkou mouku,
- sůl,
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejprve si uvaříme maso doměkka (v celku). Po uvaření maso vyndáme a vývar si necháme do omáčky. V kastrůlku si rozehřejeme máslo (asi 50 g), přidáme 1 lžíci hladké mouky, uděláme jíšku, zalijeme vývarem (podle požadovaného množství omáčky – asi půl až jeden litr), přidáme nastrouhaný křen, osolíme a chvilku povaříme (asi 10 min). Na závěr zahustíme smetanou ve které rozmícháme 1-2 lžíce hladké mouky a povaříme. Omáčku ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme pro zjemnění plátek másla a už nevaříme. Kdo má rád může ochutit citronovou šťávou (pár kapek stačí). Podáváme s uvařeným masem a houskovým knedlíkem.