HOVĚZÍ KOSTKY NA SLANINĚ, DUŠENÁ MRKEV S HRÁŠKEM

INGREDIENCE

  • 600 g hovězího na dušení (zde ořech),
  • 2 cibule,
  • 100 g dobré slaniny,
  • 2 lžičky koření Roštěnky (Avokádo),
  • sůl, pepř,
  • stroužek česneku,
  • 3 lžíce oleje,
  • 2 lžičky drceného kmínu,
  • vývar cca 300 ml,
  • NA MRKEV:
  • 800 g mrkve,
  • 2 hrstě mraženého hrášku,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce sádla,
  • sůl,
  • cukr dle chuti,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • bílý pepř,

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3×3 cm. Dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa. Přiklopíme a necháme přes noc v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka.  Podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar. Chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá (Knorr). Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme na skus cca 15 minut.  Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme). Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme. Podáváme s dušeným masem a vařenými brambory. Podáváme s brambory (nebo s brambory ve slupce).

 

15589804_10206076599633636_524103157946432189_n

Add a Comment