HOVĚZÍ KOSTKY NA SLANINĚ, DUŠENÁ MRKEV S HRÁŠKEM
|INGREDIENCE
- 600 g hovězího na dušení (zde ořech),
- 2 cibule,
- 100 g dobré slaniny,
- 2 lžičky koření Roštěnky (Avokádo),
- sůl, pepř,
- stroužek česneku,
- 3 lžíce oleje,
- 2 lžičky drceného kmínu,
- vývar cca 300 ml,
- NA MRKEV:
- 800 g mrkve,
- 2 hrstě mraženého hrášku,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce sádla,
- sůl,
- cukr dle chuti,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- bílý pepř,
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3×3 cm. Dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa. Přiklopíme a necháme přes noc v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout. Pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar. Chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá (Knorr). Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme na skus cca 15 minut. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme). Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme. Podáváme s dušeným masem a vařenými brambory. Podáváme s brambory (nebo s brambory ve slupce).