Salát ze zelených jablek
|Ingredience
- 2 malé cibulky, nejlépe šalotky, nakrájené na jemné plátky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 5 pevných kyselejších jablek, rozčtvrcených a nakrájených na tenké plátky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 6 cherry rajčátek, nakrájených na klínky
- 2 lžíce nasucho opražených burských oříšků, nadrcených
- hrst listů koriandru, nasekaných
Na zálivku
- 1 najemno nasekaný stroužek česneku
- 1 čerstvá chilli paprička, bez semínek a nasekaná najemno
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- šťáva ze 2 limetek
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
1. Plátky jablek promíchejte v míse s limetkovou šťávou; díky tomu nezhnědnou. Na zálivku rozmixujte česnek, chilli papričku a cukr, aby vznikla hustší kašička. Přimíchejte do ní rybí omáčku i limetkovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.
2. V pánvi na oleji smažte asi pět minut cibuli, aby byla křupavá a zlatohnědá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.
3. K jablkům přimíchejte rajčata a zálivku. Rozdělte na talíře a posypte oříšky, opraženou cibulkou i koriandrem.